ßßß
Składniki:Ciasto250g mąki orkiszowej8 łyżek oleju90g miodu leśnego1/2 łyżeczki waniliszczypta soli6 łyżek wodyWarstwa jabłkowa:750ml (3 szkl.) soku jabłkowego2,5 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)2 budynie waniliowe bez cukru (lub taką samą ilość mąki ziemniaczanej, czyli ok 3/4 szklanki )1 kg jabłek2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ciasto:Wodę, wanilię, miód i olej miksujemy bardzo dokładnieDodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i wykładamy ciasto do małej torotownicyPieczemy w temp. 180C (350F) przez ok. 15 min.Ciasto można też zrobić z poniższego przepisu:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tort-czekoladowy-weganski/(bez karobu)Warstwa jabłkowa:Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobnoZalewamy częscią soku, dodajemy cukier i cynamonu i dusimy przez kilka minut na małym ogniuW pozostałej ilości soku rozpuszczamy budyń, wlewamy do duszonych jabłek i zagotowujemyJabłka wylewamy na wcześniej upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięciaPodajemy z bitą śmietaną (to już opcja bardziej kaloryczna…)