ßßß Cookit - przepis na TORCIK JABŁKOWY mojej siostry

TORCIK JABŁKOWY mojej siostry

nazwa

Wykonanie

Prosty, niskokaloryczny i wegański. Wyśmienity, z pachnących soczystych jabłuszek, które o tej porze roku są wyjątkowo apetyczne. Super przepis dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, czyli w sam raz dla Was kochani czytelnicy. Przepis na torcik od mojej najwspanialszej siostry na świecie.
Ciekawa jestem waszych opinii.
Składniki:
Ciasto
250g mąki orkiszowej
8 łyżek oleju
90g miodu leśnego
1/2 łyżeczki wanili
szczypta soli
6 łyżek wody
Warstwa jabłkowa:
750ml (3 szkl.) soku jabłkowego
2,5 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
2 budynie waniliowe bez cukru (lub taką samą ilość mąki ziemniaczanej, czyli ok 3/4 szklanki )
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ciasto:
Wodę, wanilię, miód i olej miksujemy bardzo dokładnie
Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i wykładamy ciasto do małej torotownicy
Pieczemy w temp. 180C (350F) przez ok. 15 min.
Ciasto można też zrobić z poniższego przepisu:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tort-czekoladowy-weganski/(bez karobu)
Warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobno
Zalewamy częscią soku, dodajemy cukier i cynamonu i dusimy przez kilka minut na małym ogniu
W pozostałej ilości soku rozpuszczamy budyń, wlewamy do duszonych jabłek i zagotowujemy
Jabłka wylewamy na wcześniej upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięcia
Podajemy z bitą śmietaną (to już opcja bardziej kaloryczna…)
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/torcik-jablkowy-mojej-siostry