ßßß Cookit - przepis na Żytnie naleśniki z duszonymi śliwkami z orzechami i cynamonem

Żytnie naleśniki z duszonymi śliwkami z orzechami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

żytnie naleśniki z gorącymi śliwkami w miodzie i cynamonie i orzechami laskowymi
wholewheat crepes with warm plums with honey and cinnamon and hazelnuts
Śliwki, cynamon, orzechy. Niech żyje jesień? Zdecydowanie. Naleśniki z nadzieniem, które po prostu rozpływa się w ustach.
/1 porcja/
Naleśniki
- 50g mąki żytniej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 100ml wody gazowanej
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
Nadzienie
- 5 śliwek
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki siekanych orzechów laskowych
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przesianą mąkę miksujemy z resztą składników i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy mus śliwkowy: śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do rondelka, mieszamy z miodem, orzechami, cynamonem, wanilią. Dusimy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając i opcjonalnie dolewając 2-3 łyżki wody, aby zapobiec przypaleniu owoców. Gotowy mus odstawiamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, a następnie nadziewamy musem.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/10/454-friday-sliwki-cynamon-i-orzechy.html