ßßß Cookit - przepis na Pączusie z jabłkiem

Pączusie z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo dobra alternatywa do tradycyjnych pączków drożdżowych. Taka moja propozycja na tłusty czwartek :D Duże kawałki jabłek zanurzone w puszystym cieście, smażone w głębokim oleju a na koniec obtoczone w przyprawionym cukrze. Pączusie są mięciutkie, delikatne, pachnące przyprawami no i łatwe, i szybkie w przygotowaniu. Jak większość smażonych potraw/deserów najlepiej smakują na ciepło ale zapewniam na zimno smakują równie dobrze.
Składniki:
150 g mąki
150 ml ciepłej wody (nie wrzątek!)
20 ml oleju
3 białka
szczypta soli
5-6 jabłek
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
olej do smażenia około 1-1,5L
Zmiel cukier trzcinowy w młynku do kawy albo w blenderze, dodaj cynamon, kardamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i olej. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj łyżkę do ciasta wymieszaj do połączenia a następnie włóż już resztę.
Olej podgrzej, wrzuć kawałek czerstwego chleba gdy od razu wypłynie i zacznie skwierczeć znaczy to że można przystąpić do smażenia.
Jabłka wrzuć do ciasta wymieszaj, wymieszaj i łyżką wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe wykładaj na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe wrzuć do cukru z przyprawami i obtocz.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/02/paczusie-z-jabkiem.html