ßßß
Karnawał dobiega końca. Dzisiaj tłusty czwartek ulubiony dzień łasuchów. Jeśli nie mamy ochoty na pączki czy chrusty zapraszam na naleśniki nadziane jabłkami.Składniki na 7 sztuk:300 g mąki120 ml ciepłej wody50 g masła1 łyżka wódki1 szczypta soli3 średniej wielkości jabłka100 g cukru trzcinowego1 płaska łyżeczka cynamonusok z cytrynycukier puderolej do smażeniaMąkę przesiać, dodać masło, wodę, wódkę i sól, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.Jabłka pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka połączyć z cukrem i cynamonem. Wrzucić na suchą patelnie i chwilę podsmażyć.Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i cienko rozwałkować. Przy pomocy małego talerzyka, albo obręczy tortownicy wycinać kola. Moje miały średnice 18 cm. Na środek każdego placka nałożyć nadzienie zachowując 1 cm margines i zwinąć.Smażyć na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze cieple oprószyć cukrem pudrem.