Wykonanie
Dziś postanowiłam zrobić pierogi. Wiem, że może wydawać się, że pierogi to dużo roboty, ale te wykonałam w jakieś pół godziny.
Składniki:*ciasto:-szklanka
mąki-1/2 szklanki ciepłej
wody*farsz:-4 średniej wielkości
jabłka (dowolna odmiana)-2 łyżki
miodu-1 łyżka
cynamonu (jeżeli ktoś nie przepada za
cynamonem, można dodać tylko 1/2 łyżki)Wykonanie
Mąkę wsypuję do miski i wlewam
wodę. Zagniatam ciasto, aż będzie miękkie, jak plastelina. Formuj kulę z ciasta, owijam w folię aluminiową i wkładam na 15 min do lodówki.W czasie, gdy ciasto leżakuje w lodówce, zajmuję się farszem.
Jabłka kroję na ćwiartki, wycinam szypułki i kroję w nieregularną kostkę. Nie obieram ze skórki. Wrzucam pocięte
jabłka do rondla i podgrzewam na średnim ogniu. W momencie, gdy
jabłka lekko miękną, dorzucam
miód i mieszam do rozpuszczenia. Skręcam ogień i cały czas mieszając dorzucam
cynamon. Mieszam do całkowitego połączenia i odstawiam z ognia.Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję je na około 2 mm grubości. Tnę ciasto na kwadraty (nie muszą być idealne). Biorę kawałki ciasta i lekko je rozciągam, tak aby zmieściła się łyżka farszu. Wkładam farsz i formuję z ciasta koperty (zlepiam przeciwległe boki, następnie zlepiam krawędzie, aby podczas gotowania
jabłko nie wypłynęło). Gotuję
wodę i wrzucam gotowe pierogi, gotuję do momentu wypłynięcia.Smacznego!