Wykonanie
„Jednym z czynników, dzięki którym wegetarianie wykazują niższe ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje
raka jest stosunkowo duża zawartość w diecie takich składników odżywczych jak błonnik, związki fitochemiczne (…), a także antyoksydanty (np. wit. C)” („W obronie wegetarianizmu” R. Pawlak). Właśnie te składniki możecie znaleźć w
sałatce z
brokułów i
kalafiora.Składniki:1 główka
kalafiora2 różyczki
brokułów1 pęczek
szczypiorkukilkanaście małych
pomidorków lub kilka dużychkilka łyżek
majonezu sojowego lub z
ziemniakaprzyprawy:
sól ,
pieprz ziołowy,
sok z cytryny,
sos sojowy, sproszkowany
czosnek, sproszkowana
cebulaWykonanie:1.
Brokuły i
kalafior gotujemy tak aby nie straciły koloru i były lekko chrupiące, najlepiej na parze.(Druga opcja: możemy ich nie gotować, ale wtedy należy je bardzo drobno pokroić.)2. Wszystkie warzywa kroimy.3.
Przyprawy mieszamy z
majonezem i dodajemy je do warzyw tuż przed podaniem.