Wykonanie
Lato i wakacje to wyjątkowa okazja na zmiany. Mam nadzieję, że może choć niektórzy z Was zdecydują się na bardziej zaawansowane zmiany przestawiając się na kuchnię opartą wyłącznie na produktach roślinnych.Dobrą zachętą w tym kierunku może być przygotowanie pysznych zdrowych
lodów bez
cukru,
mleka, konserwantów i barwników.Dlaczego bez cukru?
Cukier i jego pochodne oprócz znanych wszystkim skutków wpływa
między innymi podniesienie poziomu trójglicerydów, sprzyja rozwojowi nowotworów przyśpiesza starzenie się i na dodatek uzależnia.Składniki:sok z 2
cytryn2 bardzo dojrzałe
mango (lub z puszki) – pokroić i wybrać miąższ (bez skórki)1 szklanka dojrzałego
ananasa (lub z puszki)1 łyżeczka świeżego
imbiru (ginger) lub szczypta sproszkowanego (nadaje ciekawy smak)5 łyżek
meka kokosowego lub innego
mleka roślinnego5-6 łyżek
syropu klonowego,
ryżowego, sorughum,
miodu3 łyżki zmielonych
migdałówmała szczypta
soli (raczej nie pomijamy, wpływa korzystnie na smak)Z przepisu wychodzi osiem porcji
lodów.
Foto: M.Bojko