ßßß Cookit - przepis na BUDYŃ Z DYNI

BUDYŃ Z DYNI

nazwa

Wykonanie

Wszelkiego rodzaju dynie zawierają jeden ważny składnik – kartenoidy (żółty kolor), które neutralizują wolne rodniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan („Cancer Letters” 2003) stwierdzili, że „ cucurbitaci zawarte w dyni wykazują największą ochronę przed rakiem jelita grubego.”
Jesień to dobry czas na wypróbowanie apetycznego budyniu z dyni na deser lub śniadanie.
Składniki:
1 szklanka upieczonej dyni (pieczemy w piekarniku pokrojoną na plasterki, obtoczoną oliwą i posypaną brązowym cukrem)
0,5 szklanki ugotowananej kaszy jaglanej i quiona (ryż peruwiański)
1/3 szklanki nerkowców (cashew)
mleko z migdałów
sok z cytryny, brązowy cukier (albo miód), cynamon (opcjonalnie), sól, szczypta imbiru.
Wszystkie składniki, jeszcze gorące, należy dokładnie zmiksować w blenderze i doprawić do smaku.
Foto M.Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/budyn-z-dyni