Wykonanie
Wszelkiego rodzaju
dynie zawierają jeden ważny składnik – kartenoidy (żółty kolor), które neutralizują wolne rodniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan („Cancer Letters” 2003) stwierdzili, że „ cucurbitaci zawarte w dyni wykazują największą ochronę przed
rakiem jelita grubego.”Jesień to dobry czas na wypróbowanie apetycznego budyniu z dyni na deser lub śniadanie.Składniki:1 szklanka upieczonej dyni (pieczemy w piekarniku pokrojoną na plasterki, obtoczoną
oliwą i posypaną
brązowym cukrem)0,5 szklanki ugotowananej
kaszy jaglanej i quiona (
ryż peruwiański)1/3 szklanki
nerkowców (cashew)
mleko z
migdałówsok z cytryny,
brązowy cukier (albo
miód),
cynamon (opcjonalnie),
sól, szczypta
imbiru.Wszystkie składniki, jeszcze gorące, należy dokładnie zmiksować w blenderze i doprawić do smaku.
Foto M.Bojko