Wykonanie
Coś niezwykle prostego, taniego i smacznego. Propozycja zamiast pierogów z
kapustą. Moim zdaniem mniej pracy i do tego o wiele smaczniejsze. Jest to moje ulubione danie z dzieciństwa. Podobne robiła moja mama.
Foto: M.BojkoSkładniki:1 szklanka
mąki owsianej2 szklanki
mąki orkiszowej lub
mąki razowej z białej pszenicy (white whole wheat
flour)ok. 3,5 szklanki
wody1/2 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
soli ziołowejpieprz do smakuFarsz:ok. 3 szklanki
kapusty kiszonej (odciskmy z soku, drobno kroimy i gotujemy w małej ilości
wody, ok. 15 min)1 dużą
cebulę pokroić w kostkę35 dkg
pieczarek pokroić w kostkę2 łyżki zmielonych na proszek
suszonych grzybów (rewelacyjnie poprawiają smak)3 łyżki zmielonych
płatków owsianych (dodaję aby farsz się lepiej trzymał)1/2 szklanki pokrojonych
orzechów włoskichsól i
pieprz do smaku
Cebulę i
pieczarki smażymy na
oleju, dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku.Farsz nakładamy do naleśników, formujemy krokiety, obtaczamy w panierce. Do panierki zamiast
jajka użyłam
wodę wymieszaną z
mąką i
przyprawami (
sól,
pieprz i dla uzyskania rumianego koloru
papryka czerwona). Obtoczyłam w
mące i usmażyłam.Tak panierowane kotlety wyglądają apetycznie i są chrupiące.Podajemy z słodko-kwaśnym sosem
chili, lub bez żadnych dodatków.Z przepisu wychodzi ok. 15 krokietów.