ßßß
Składniki:1 1/4 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego (można też użyć mleko sojowe lub konopne (hemp))1/4 szklanki szklanki nasion szałwi hiszpańskiej (chia seeds)2 łyżki miodu lub syropu z agawy, do smaku (możemy użyć również rozdrobnione banany)2 łyżki karobu (substytut kakao – mączka chlebka świętojańskiego)szczypta solisezonowe owoce (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok 20 min. Budyń jest gotowy do spożycia w tej postaci, można go też zmiksować w blenderze.Miksowanie nasion chia nie jest konieczne, gdyż w czasie moczenia stają się miękkie tworząc galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.Kiedy chcemy zrobić większą ilość budyniu, wówczas na 3 szklanki mleka używamy ok. 3/4-1 szkalnki nasion chia.Budyń możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.