ßßß
Foto M. BojkoBudyń z nasion chiaPrzepis na ten budyń otrzymalam od mojej koleżnaki Agniezki F., która od wielu lat jest promotorką zdrowego odżywiania.
Składniki:1 szklanka mleka migdałowego (można też użyć mleko kokosowe, sojowe lub konopne (hemp)3-4 łyżki nasion chiamiód lub syrop z agawyKarob (substytut kakao)Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok 20 min. Budyń jest gotowy do spożycia w tej postaci, można go też zmiksować w blenderze.Miksowanie nasion chia nie jest konieczne, bo w czasie moczenia stają się miękkie tworząc galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.Kiedy chcemy zrobić większą ilość budyniu wówczas na 3 szklanki mleka używamy ok. 3/4 do 1 szkalnki nasion chia. Możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.