ßßß
(tortownica o śred. ok. 23 cm)spód :- 1 i 1/2 szklanki blanszowanych migdałów - podprażonych na suchej patelni- 3/4 szklanki suszonych moreli - namoczonych przez 30 min w gorącej wodzie i dokładnie odsączonych- szczypta soli- 1 łyżka karobu w proszku (można użyć dobrej jakości kakao)Zaczynam od przygotowania spodu. Migdały wraz solą miksuję. Dodaję odsączone z wody morele i karob. Całość blenduję na gładką masę.Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję lekko olejem. Palcami wyklejam masą dno tortownicy. Gotowy spód wkładam do lodówki.ptasie mleczko:- 2 puszki mleczka kokosowego- 500 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 8 łyżek nasion chia- 5-6 łyżek miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy) - w zależności czy lubisz mniej czy bardziej słodkie ciasta- 2 łyżki pasty waniliowej- szczypta soli- 2-3 łyżki soku z cytryny- 2 i 1/2 łyżeczki agaruWszystkie składniki, oprócz agaru, umieszczam w garnku. Całość dokładnie mieszam trzepaczką i pozostawiam na ok. 1 h.Masę podgrzewam na małym ogniu. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10 min.Zdejmuję garnek z ognia i pozostawiam na chwilę do przestygnięcia.Ciepłą masę przelewam do tortownicy wyłożonej migdałowo-morelowym spodem. Całość przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na ok. 3 h, najlepiej na całą noc.jagodowo-borówkowy top- 300 g świeżych jagód- garść borówek- 60 g ksylitolu- 1 łyżka soku z cytryny- 1 płaska łyżeczka agaruJagody wsypuję do rondelka, dodaję ksylitol i sok z cytryny. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 2-3 min, aż jagody puszczą sok.Za pomocą cedzaka wyjmuję jagody i przekładam je do miseczki. Do soku dodaję agar. Całość dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 10 min.Zdejmuję sok z agarem z gazu, dodaję do niego jagody i dokładnie mieszam.Gotowy mus jagodowy wylewam na gotowy spód z chia. Całość posypuję świeżymi borówkami.Smacznego!
*informacje na temat nasion chia zaczerpnęłam stądJeśli przepis Cię zaintrygował i lubisz chia koniecznie spróbuj:kokosowy pudding z chiaptasie mleczko z chia