ßßß
część czekoladowa- 1 puszka mleczka kokosowego (najlepiej ekologicznego) - 400 g- 2 łyżki kakao (lub karobu)- 4 łyżki ksylitolu*- szczypta cynamonu- szczypta soli- 2 łyżeczki agaruczęść biała:- 1 puszka mleczka kokosowego - 400 g- 100 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 4 łyżek nasion chia- 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy)- 3 łyżki ksylitolu*- 1 łyżka pasty waniliowej (można użyć ekstraktu z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii)- 1 i 1/2 łyżeczki agaruPotrzebne nam będą dwa garnki - jeden do części czekoladowej, drugi do części białej. W każdym z nich umieszczam w szystkie składniki oprócz agaru. Całość podgrzewam i jednocześnie dokładnie mieszam trzepaczką. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10 min.Blaszkę (20x20cm) wyścielam papierem do pieczenia. Na dno jej wylewam 1/2 masy czekoladowej. Wstawiam do lodówki na ok. 2-5 min.Gdy masa lekko stężeje wykładam na nią część białą. Ponownie wstawiam do lodówki, ale tym razem na 10-15 min. W tym czasie reszta masy czekoladowej nam stężeje. Nie martwy się, bo wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać (ewentualnie dodać 1 łyżeczkę mleka, gdyby masa za mocno odparowała).Gdy masa z chia lekko stężeje, wylewam na nią pozostałą masę czekoladową.Całość przykrywam folią aluminiową lub spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 3 h. Po tym czasie kroję stężałą masę na małe kawałki i rozkoszuje się ich niezwykłą lekkością :)Smacznego!*Jeśli lubisz bardzo słodkie desery dodaj ok. 1 łyżki ksylitolu więcejNie jadłeś nigdy nasion chia? Proponuję zacząć od podstawowego przepisu na kokosowy pudding z chia .