Wykonanie
niedziela, 5 Grudzień 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Na poprawę humoru zupa w optymistycznym kolorze. Bardzo udane połączenie smaku
żółtej papryki,
wina i
musztardy z domieszką
cynamonu. Polecam!
Porcja dla ok. 3 osób.Składniki:Grzanki3 kromki
chleba tostowego2 łyżki
masłapół łyżeczki
cynamonu2 szczypty
soliodrobina
pieprzuZupa1 łyżka
masła2 średnie
żółte papryki1
szalotka1 ząbek
czosnku400 ml
bulionu warzywnego200 ml
białego wina1,5 łyżki dobrej
musztardy100 ml półtłustej
śmietany2
żółtkasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Grzanki
Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy.
Chleb kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym
maśle, często mieszając, aż będą chrupiące i złociste.Zupa
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek poszatkować. W głębokim rondlu rozgrzać
masło i wrzucić warzywa. Podsmażać przez chwilę. Następnie wlać
wino i
bulion. Gotować 15 minut. Dodać
musztardę i zmiksować. (Jeśli chcemy pozbyć się skórek z
papryki zamiast miksować, możemy przetrzeć zupę przez sito). W miseczce rozmieszać dokładnie
śmietanę z
żółtkami. Dodać 3 łyżki zupy i jeszcze raz rozmieszać. Wlać powoli zawartość miseczki do zupy cały czas mieszając. Można podgrzać, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Rozlać zupę do miseczek i ozdobić grzankami.