Wykonanie
niedziela, 15 Grudzień 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Sałatka z drobno pokrojonych, gotowanych warzyw z
majonezem gości u mnie w domu od kiedy pamiętam. Czasem trochę modyfikuję skład dodając
groszek,
jabłko,
natkę pietruszki,
kiełbasę lub
filety ze śledzia (
matiasy).Składniki:6
ziemniaków4
marchewki3
pietruszkimały
seler4
jajka3
ogórki kiszonemały słoiczek
majonezu2 łyżki
musztardysólświeżo zmielony
czarny pieprzZiemniaki,
marchew,
seler i
korzeń pietruszki dokładnie myjemy. Nie obieramy. Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, żeby się schłodziły (wtedy łatwiej je pokroić).
Jajka gotujemy na twardo.Warzywa i
jajka kroimy w niewielką kosteczkę. Mieszamy w dużej misce. Dodajemy
majonez,
musztardę i świeżo zmielony
czarny pieprz. Delikatnie mieszamy, aby nie zgnieść warzyw. Gotowe
Składniki: