ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki warzywne z tofu

Szaszłyki warzywne z tofu

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 1 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Po raz pierwszy kupiłam tofu i muszę z przykrością stwierdzić, że ani trochę mi nie smakuje. W marynacie jest zdecydowanie lepsze, ale raczej nie zostanę jego fanką.
Wykorzystałam tofu do warzywnych szaszłyków i o dziwo wszystkim smakowało. Podaję więc lekko zmodyfikowany przepis z bloga Lekkiej .
Składniki:
250 g twardego tofu
1 mała czerwona papryka
1 mała cukinia
kilkanaście małych pieczarek
marynata:
sok i skórka starta z połówki cytryny
1 zgnieciony ząbek czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
Ser kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. Mieszamy składniki marynaty i zalewamy ser. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Pieczarki myjemy i osuszamy.Możemy je przekroić na połówki. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy i wrzucamy na 5 minut do wrzątku a następnie hartujemy zimną wodą.
Nadziewamy na patyczki do szaszłyków po kolei cukinię, paprykę, tofu i pieczarki. Smarujemy pozostałą marynatą. Nastawiamy piekarnik na funkcję grilla. Opiekamy szaszłyki około 10 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/szaszlyki-warzywne-z-tofu