czwartek, 30 Styczeń 2014, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Pieczony łosoś na pysznych warzywach. Do tego śmietanowy sos z nutką cytryny. Polecam.Składniki:40 dag filetu z łososia (ze skórą)nieduży brokuł10 smardzów lub innych grzybówłyżka soku z cytryny4 łyżki słodkiej śmietanki2 szalotki2 łyżki oliwypół łyżeczki suszonego tymiankuszczypiorsól i pieprzFilet kroimy na dwa kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Posypujemy łososiasolą i pieprzem i obsmażamy z obydwu stron po około 30 sekund. Przekładamy łososia na talerz żaroodporny lub na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Po 8 minutach łosoś jest gotowy.Szalotki obieramy i drobno siekamy.Na tej samej patelni smażymy szalotki i tymianek. Gdy cebula się zezłoci wrzucamy grzyby i pokrojone na różyczki brokuły. Mieszamy, smażąc jeszcze chwilkę i dolewamy 1/3 szklanki wody oraz sok z cytryny. Przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypior.Na talerzu układamy brokuły ze smardzami, dodajemy trochę sosu. Na wierzch kładziemy łososia. Smacznego!