Wykonanie
Składniki2 porcje1 łyżka
masła i 1 łyżka
oliwy z oliwek (lub więcej do smaku)1/2
czerwonej papryki, posiekanej w drobną kosteczkę2 łyżeczki (lub do smaku) posiekanej pikantnej czerwonej
papryczki chilli2 ząbki
czosnku, posiekane w kosteczkę3/4 szklanki
przecieru pomidorowego70 ml
białego winasól i świeżo zmielony
pieprz100 g
czerwonego makaronu o smaku pomidorów6
małży Św. Jakuba3 łyżki posiekanej
natki pietruszki + do dekoracji50 g
sera ricottaPrzygotowanieNa patelni roztopić
masło, dodać
oliwę z oliwek. Dodać
czerwoną paprykę,
papryczkę chilli i
czosnek, smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę, nie rumieniąc. Dodać
przecier pomidorowy i
białe wino. Doprawić
solą i
pieprzem. Gotować przez około 10 minut, aż
papryka będzie miękka.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.Na patelnię z sosem włożyć przegrzebki, doprawić je
solą i
pieprzem, smażyć przez około 2 - 3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie w środku. Dodać
makaron i wymieszać. Podgrzać i posypać
natką pietruszki.Gorący
makaron wyłożyć do talerzy, dodać rozdrobniony
ser ricotta i udekorować pozostałą
natką pietruszki.