Wykonanie
A na deser :)
SKŁADNIKI:1 opakowanie cista francuskiego200 g
kiszonej kapusty z
marchewką1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
kminku1
cebula1/2 szklanki
białego winagarść
suszonych grzybów2 ząbki
czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz,
chili,
papryka czerwonaKapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą
wodą, odcisnąć. W szerokim nieprzywierającym garnku rozgrzać
oliwę i
masło, dodać
kminek oraz pokrojoną w kosteczkę
cebulę, Zeszklić je przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas.Dodać
kapustę, wlać
wino, doprawić
solą i
pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy
kapusta nie przywiera do dna garnka.
Wymoczone i ugotowane wcześniej
grzyby odsączyć na ręczniku papierowym i posiekane podsmażyć na
oliwie razem z
czosnkiem. Zostawić na ogniu przez ok 20 minut.Po tym czasie dodać do
kapusty i jeszcze ok 10 minut razem dusić.Na koniec dodać
natkę pietruszki, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Na wyłożoną
ciastem francuskim formę do tary wyłożyć farsz kapuściany. Górę udekorować gwiazdkami.Piec w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez 20-30 minut.
Kroić po delikatnym wystygnięciu.
Smacznego!!!