ßßß Cookit - przepis na Makaron z musem z awokado i bazylii

Makaron z musem z awokado i bazylii

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
około 140 g makaronu (np. spaghetti)
1 awokado
1/3 ząbka czosnku
2 łyżeczki soku z limonki i szczypta startej skórki
2 - 3 kawałki marynowanej zielonej papryczki jalapeno
pęczek (doniczka) bazylii
duży kubek listków młodego szpinaku
1 łyżka oliwy extra vergine + do podania
3 łyżki tartego sera (Parmezanu lub Grana Padano)
opcjonalnie: 50 g sera feta
Przygotowanie
Makaron wrzucić na wrzącą i osoloną wodę, ugotować al dente. Zmiksować obrane i pokrojone awokado, czosnek, sok i skórkę z limonki, papryczkę jalapeno, listki bazylii (1/3 listków odłożyć), opłukany i osuszony szpinak oraz oliwę extra vergine, doprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać tarty ser i wymieszać. Dodać mus z awokado i resztę bazylii, delikatnie wymieszać. Podawać ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodatkową oliwą extra vergine i pokruszonym serem feta.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/makaron_z_musem_z_awokado_bazylii/przepis.html