Wykonanie
Składniki2 porcjeokoło 140 g
makaronu (np. spaghetti)1
awokado1/3 ząbka
czosnku2 łyżeczki
soku z limonki i szczypta startej skórki2 - 3 kawałki marynowanej zielonej
papryczki jalapenopęczek (doniczka)
bazyliiduży kubek listków młodego
szpinaku1 łyżka
oliwy extra vergine + do podania3 łyżki tartego
sera (
Parmezanu lub
Grana Padano)opcjonalnie: 50 g
sera fetaPrzygotowanie
Makaron wrzucić na wrzącą i osoloną
wodę, ugotować al dente. Zmiksować obrane i pokrojone
awokado,
czosnek, sok i skórkę z
limonki,
papryczkę jalapeno, listki
bazylii (1/3 listków odłożyć), opłukany i osuszony
szpinak oraz
oliwę extra vergine, doprawić
solą i
pieprzem.
Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać tarty
ser i wymieszać. Dodać mus z
awokado i resztę
bazylii, delikatnie wymieszać. Podawać ze świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, dodatkową
oliwą extra vergine i pokruszonym
serem feta.