ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i serem typu feta

Naleśniki ze szpinakiem i serem typu feta

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto naleśnikowe (ok 10 porcji) znajdziecie tutaj .
Dodatkowe składniki do ciasta:
szczypta bazylii
szczypta oregano
1 ząbek drobno pokrojonego czosnku
Do ciasta możemy dodać bazylię, oregano i drobno pokrojony czosnek, wtedy nasze naleśnikowe ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak.
Smażymy naleśniki, które następnie uzupełnimy farszem szpinakowym.
Składniki na farsz szpinakowy:
450 g szpinaku (mrożony brykiet)
1 kostka sera typu feta
2 ząbki czosnku
odrobina suszonej papryczki chili
Mrożonego szpinaku nie rozmrażamy. Przekładamy go od razu na patelnię i wstawiamy na mały ogień, aby szpinak powoli się rozmroził, a woda odparowała. Kiedy szpinak się rozmrozi, dodajemy czosnek i ser typu feta. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowany farsz przekładamy na wcześniej przygotowane naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Podajemy z sosem pomidorowym (przepis tutaj) albo świeżymy pomidorami.
Źródło:http://smacznieikolorowo.blogspot.com/2013/11/nalesniki-ze-szpinakiem-i-serem-typu.html