Wykonanie
Przepis na ciasto naleśnikowe (ok 10 porcji) znajdziecie tutaj .Dodatkowe składniki do ciasta:szczypta
bazyliiszczypta
oregano1 ząbek drobno pokrojonego
czosnkuDo ciasta możemy dodać
bazylię,
oregano i drobno pokrojony
czosnek, wtedy nasze naleśnikowe ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak.Smażymy naleśniki, które następnie uzupełnimy farszem
szpinakowym.
Składniki na farsz
szpinakowy:450 g
szpinaku (mrożony brykiet)1 kostka
sera typu
feta2 ząbki
czosnkuodrobina suszonej
papryczki chiliMrożonego szpinaku nie rozmrażamy. Przekładamy go od razu na patelnię i wstawiamy na mały ogień, aby
szpinak powoli się rozmroził, a
woda odparowała. Kiedy
szpinak się rozmrozi, dodajemy
czosnek i
ser typu
feta. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowany farsz przekładamy na wcześniej przygotowane naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Podajemy z
sosem pomidorowym (przepis tutaj) albo świeżymy
pomidorami.