Wykonanie
Składniki2 porcje2 małe
papryki (żółta i czerwona lub w jednym kolorze)1 duża
papryczka chilli (opcjonalnie, jeśli mamy ochotę na pikantną wersję dania)150 g
filetów białej ryby bez skóry i ości, np.
dorsza,
soli,
halibuta lub
okonia nilowego (użyłam tego ostatniego)1 łyżeczka startej
skórki z cytrynyoliwa extra vergine,
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz400 g
pomidorów4 kawałki
suszonych pomidorów wraz z zalewąświeża
bazylia lub
natka pietruszkido podania, opcjonalnie:
bagietkaPrzygotowanie
Paprykę pokroić na kawałki, wykroić gniazda nasienne.
Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Rozgrzać patelnię grillową i włożyć
papryki, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i grillować na większym ogniu co jakiś czas przewracając aż
papryka pokryje się czarnymi paskami i będzie miękka. Pod koniec można wlać na patelnię 1/4 szklanki
wody, przykryć folią i jeszcze chwilę grillować. Posypać
solą morską i
pieprzem.
Paprykę można też upiec w piekarniku (funkcja grilla, około 20 minut).W międzyczasie opłukać i osuszyć
rybę, sprawdzić czy nie ma ości, pokroić na kawałki, doprawić
solą,
pieprzem i wysmarować
skórką z cytryny i 1 łyżką
oliwy extra vergine.
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki usuwając sok i nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć na rozgrzaną zwykłą patelnię, doprawić
solą oraz
pieprzem i na większym ogniu odparować gotując przez około 5 minut, w połowie gotowania dodać pokrojone na kawałki
suszone pomidory oraz 4 łyżki
oliwy ze słoiczka. Następnie dodać
paprykę z patelni.Do sosu włożyć kawałki
ryby, przykryć i dusić na średnio małym ogniu przez około 3 - 7 minut, aż
mięso nie będzie już surowe w środku (czas duszenia zależy od rodzaju
ryby i grubości filetów). Dodać posiekaną
bazylię lub
natkę pietruszki, skropić dodatkową
oliwą extra vergine i doprawić w razie konieczności
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Podawać np. z kawałkami opieczonej w tosterze i przetartej ząbkiem
czosnku bagietki.