ßßß
Składniki /dla 4-6 osób wg oryginału - zobacz /2 duże bakłażany4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine2 duże czerwone papryki / użyłam czerwonej i żółtej/2 średnie żółte cebule2 ząbki czosnkugarść świeżej natki pietruszki250 ml domowego sosu pomidorowego lub 6 pomidorów śliwkowych bez skóry i nasion /użyłam sosu pomidorowego/szczypta chilidużo świeżej bazyliisól do smaku/ dodałam morską/Moje danie przygotowałam z połowy składników. Jedyną zmianą w przepisie było dodanie żółtej papryki i kilku suszonych pomidorków.Wykonanie:Warzywa dokładnie umyć. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski, podobnie cebulę.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać paprykę i cebulę. Warzywa podsmażyć na wolnym ogniu ok.10 min.od czasu do czasu należy delikatnie pomieszać. Warzywa powinny się poddusić, ale nie przysmażyć zbyt mocno. W międzyczasie pokroić bakłażany /u mnie jeden/ na cztery części, a następnie każdy kawałek w paseczki. Bakłażana dodać na patelnię wraz z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną zieloną pietruszką. Dodać również cienko pokrojone suszone pomidory/ 2-3 szt/. Smażyć całość następne 10 min. delikatnie mieszając .Wlać sos pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić całość do smaku solą i szczyptą chilli.Dodać świeże liście bazylii /nie kroić tylko porwać w palcach/ i podawać z dodatkiem chrupiącego pieczywa.Dodatkiem do warzyw była chrupiąca, pachnąca suszonymi pomidorami focaccia z mąki pełnoziarnistej.