ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 350 gramówcukier 300 gramówjajka 6 sztuksól 1 szczyptamasło 175 gramówmleko 1 litrówśmietana kremówka 250 gramówcukier waniliowy 1 sztukkonfitura truskawkowa 300 gramówśmietana 250 gramówtruskawki 2 kilogramówgalaretka truskawkowa 1 sztukkasza manna 300 gramówWykonanie:Masło posiekać z przesiana mąką, dodać 150g cukru, szczyptę soli oraz 2 jajka i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 60 minut do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. piec 15 minut w 180 stopniach. Zagotować mleko, kremówkę, 100g cukru i cukier waniliowy. Zdjąć naczynie z ognia i wsypać kaszę manną, wymieszać. Dodać gęsta śmietanę, oraz 4 żółtka, wymieszać, ostudzić. Podgrzaną konfiturą posmarować spód ciasta. białka ubić na sztywno i dodać do kaszy. Wyłożyć na ciasto i piec w tej samej temperaturze jeszcze 30 minut. Oczyszczone truskawki ułożyć na zimnym cieście. Galaretkę wymieszać z 50g cukru, zalać 3/4l wody i zagotować. Tężejąca wylać na truskawki. Wstawić na 60 minut do lodówki. Podawać udekorowane bita śmietaną.Uwagi:Galaretka truskawkowa(na 1/2l płynu do g.)Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: