ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówcukier 125 gramówbudyń waniliowy 1 sztukmleko 400 mililitrówsól 1 szczyptajajka 1 sztukmasło 125 gramówtruskawki 500 gramówgalaretka truskawkowa 1 sztukśmietana kremowa 100 gramówlistki mięty według uznaniaWykonanie:Do przesianej mąki dodać masło, 75g cukru, sól oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folia i wstawić na 30 minut do lodówki. 8 foremek do tarty o średnicy 10 cm posmarować tłuszczem i schłodzić.Wymieszać budyń z 50g cukru oraz 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, mieszając ugotować. Zdjąć z ognia, przykryć folią i ostudzić.Rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra, wyciąć 8 krążków o średnicy 12 cm i wylepić nimi przygotowane foremki, mocno dociskając. Po nakłuwać widelcem. Piec ok. 18 minut w 200 stopniach, ostudzić.Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki. Ubić kremówkę. Utrzeć budyń i połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na tartaletki, a na wierzchu ułożyć owoce. Wymieszać galaretkę z jedną szklanką wody, mieszając, zagotować i wylać na owoce. Udekorować listkami mięty lub melisy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPowyżej 1 rokuDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: