ßßß Cookit - przepis na Tort porzeczkowy

Tort porzeczkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 150 gramów
mąka tortowa 125 gramów
mąka ziemniaczana 75 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 1 łyżek deserowych
masa orzechowa (nugat)200 gramów
porzeczki w syropie 450 mililitrów
czekolada deserowa 50 gramów
śmietana kremowa 650 gramów
Śmietan-fix 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
polewa klarowna do tortów 1 sztuk
płatki migdałowe 100 gramów
czekolada według uznania
Wykonanie:
Ubić białka z 4 łyżkami cukru. Ubijając, stopniowo dodawać po żółtku. Delikatnie połączyć z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor.
Podgrzać 250g śmietany i stopić w niej połamaną czekoladę oraz nugat. Ostudzić, schłodzić i ubić na gładki krem. 250g śmietany ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem.
Zimny biszkopt przekroić na 3 placki. wokół dolnej warstwy zamknąć kołnierz. Rozłożyć na niej porzeczki z 1 słoiczka. Przykryć drugą warstwą ciasta. Posmarować kremem orzechowym i śmietaną. Nałożyć ostatni biszkopt i schłodzić.
Wymieszać polewę do tortów ze 150 ml wody, dodać 1 słoiczek porzeczek i zagotować, ostudzić. Masę rozłożyć na wierzchu tortu.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ubić 150g schłodzonej śmietany. Posmarować brzegi tortu 2/3 bitej śmietany oraz posypać migdałami. Resztą śmietany ozdobić tort. Posypać kakao i udekorować czekoladą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: Joni
Data: 2011-01-11 jak zrobić masę orzechową - nugat do tego tortu ?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9734/Tort-porzeczkowy