« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 150 gramówmąka tortowa 125 gramówmąka ziemniaczana 75 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkakao 1 łyżek deserowychmasa orzechowa (nugat)200 gramówporzeczki w syropie 450 mililitrówczekolada deserowa 50 gramówśmietana kremowa 650 gramówŚmietan-fix 1 sztukcukier waniliowy 1 sztukpolewa klarowna do tortów 1 sztukpłatki migdałowe 100 gramówczekolada według uznaniaWykonanie:Ubić białka z 4 łyżkami cukru. Ubijając, stopniowo dodawać po żółtku. Delikatnie połączyć z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor.Podgrzać 250g śmietany i stopić w niej połamaną czekoladę oraz nugat. Ostudzić, schłodzić i ubić na gładki krem. 250g śmietany ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem.Zimny biszkopt przekroić na 3 placki. wokół dolnej warstwy zamknąć kołnierz. Rozłożyć na niej porzeczki z 1 słoiczka. Przykryć drugą warstwą ciasta. Posmarować kremem orzechowym i śmietaną. Nałożyć ostatni biszkopt i schłodzić.Wymieszać polewę do tortów ze 150 ml wody, dodać 1 słoiczek porzeczek i zagotować, ostudzić. Masę rozłożyć na wierzchu tortu.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ubić 150g schłodzonej śmietany. Posmarować brzegi tortu 2/3 bitej śmietany oraz posypać migdałami. Resztą śmietany ozdobić tort. Posypać kakao i udekorować czekoladą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: JoniData: 2011-01-11 jak zrobić masę orzechową - nugat do tego tortu ?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: