ßßß Cookit - przepis na Tort "Mon cheri"

Tort "Mon cheri"

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 50 gramów
mąka ziemniaczana 85 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
cukier 125 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
kakao 2 łyżek stołowych
wiśnie 450 gramów
czekoladki \"Mon cheri\" 20 sztuk
sok wiśniowy 300 mililitrów
śmietana kremowa 500 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
Śmietan-fix 1 sztuk
wiórki czekoladowe 100 gramów
konfitura wiśniowa 2 łyżek stołowych
wiśnie koktajlowe według uznania
Wykonanie:
Na gładką masę utrzeć jajka, 3 łyżki wody i 125g cukru, dodać mąkę, 50g maki ziemniaczanej, proszek do pieczenia oraz kakao i dobrze połączyć. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 25 minut w 175 stopniach, wystudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Na dolną część założyć obręcz tortownicy. 15 czekoladek pokruszyć i ułożyć na biszkopcie. Wymieszać 35g mąki ziemniaczanej z 4 łyżkami soku, a pozostały sok zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać rozprowadzona mąkę ziemniaczaną i gotować minutę. Wrzucić oczyszczone, wydrolowane wiśnie. Kompot wyłożyć na biszkopt. Chłodzić 2 h. Ubić 250g śmietany z 1 cukrem waniliowym i zagęszczaczem, wyłożyć na kompot. Przykryć biszkoptem i wstawić na 60 minut do lodówki. Ubić 250g śmietany z cukrem waniliowym. Odłożyć 8 łyżek, a resztą posmarować tort. Brzegi ozdobić wiórkami czekoladowymi. Tort udekorować kleksami śmietany, konfiturą, czekoladkami oraz wiśniami koktajlowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: jurko
Data: 2009-12-26 dla milosnikow Mon Cheri....palce lizac.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9010/Tort-Mon-cheri