Wykonanie
Po przygotowaniu
mleka kokosowego zostało mi sporo wiórków, musiałam więc szybko wymyślić jakiś deser z ich wykorzystaniem. Ciemna
czekolada wspaniale łączy się z
kokosem, dlatego postanowiłam upiec łatwe, szybkie,
czekoladowe muffinki. Jak zwykle posłużyłam się tu moim ulubionym przepisem na ciasto muffinkowe - dzisiejszy przepis jest jego kolejną modyfikacją. Smacznego:)Polecam też moje muffinki z
dżemem i
czekoladą :)1 i 3/4 szklanki
mąki,szklanka kwaśnej
śmietany,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,szklanka
cukru, w tym 2 łyżki domowego
cukru waniliowego,2
jajka,1/4 szklanki ciemnego
kakao,1/3 szklanki
oleju,3/4 tabliczki ciemnej
czekolady,ok. 1/2 szklanki
wiórków kokosowychPołączyć
mąkę,
kakao,
cukier, wiórki i proszek. W drugiej misce wymieszać
jajka,
olej i
śmietanę. Szybko wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach około 25 minut. W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę, polać nią lekko ostudzone muffinki. Posypać dodatkową porcją
wiórków kokosowych.