ßßß Cookit - przepis na Murzynek z daktylami z polewą z białej czekolady

Murzynek z daktylami z polewą z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Z okazji moich dzisiejszych urodzin prezentuję Wam prostego, ale bardzo smacznego Murzynka w świątecznym wydaniu:) A sobie życzę, abym miała coraz lepsze pomysły kulinarne i zasłużyła na Wasze odwiedziny na blogu. I jeszcze mogłabym w końcu nauczyć się robić porządne torty! ;)
Lista zakupów na foremkę o wymiarach: 30 cm x 11 cm:
170 g suszonych daktyli bez pestek
170 g masła
4 czubate łyżki kakao
7 czubatych łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 czubatych łyżek cukru
3 średnie jajka
1 łyżka cukru waniliowego
polewa:
2 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g)
5 łyżek śmietany 30 %
Daktyle posiekać niezbyt drobno. Masło rozpuścić na patelni. Dodać daktyle i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do drugiej miski wbić jajka. Dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić. Dolewać stopniowo masło z daktylami i cały czas mieszać.
Połączyć obie masy i dokładnie wymieszać.
Foremkę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać wierzch.
Piec w 180 st (grzanie góra- dół) ok. 35-40 min. Pod koniec pieczenia wbić wykałaczkę i jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
Murzynka wystudzić.
W małym rondelku zagotować wodę, nałożyć specjalną nakładkę (lub włożyć mniejszy garnuszek w większy). Połamać czekolady na małe kawałki, dodać 5 łyżek śmietany. Cały czas mieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (o konsystencji budyniu).
Wierzch i boki wystudzonego ciasto posmarować dokładnie polewą.
Można udekorować daktylami.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/11/Murzynek-z-daktylami-z-polewa-z-bialej-czekolady.html