ßßß
Magdalenki to jeden z moich sprawdzonych przepisów. Zawsze wymyślam ich nowe wersje smakowe i piekę wtedy, kiedy zależy mi na czasie. Ich przyrządzenie jest banalnie proste,a poza tym zawsze wychodzą pyszne. Aby ciasteczka były naprawdę miękkie i puszyste, należy pamiętać o starannym ubiciu jajek z cukrem. Smacznego:)Polecam też moje pomarańczowe magdalenki z czekoladą:) na 18-20 magdalenek:2 duże jajka,pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),3/4 szklanki mąki,2 czubate łyżki kakao,1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,113 g rozpuszczonego masła,3/4 tabliczki ulubionej czekolady,opcjonalnie skórka starta z połowy pomarańczyJajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 5 minut). Dodać skórkę, proszek, przesianą mąkę i kakao - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut.