ßßß Cookit - przepis na Brownies z ciemnym muscovado

Brownies z ciemnym muscovado

nazwa

Wykonanie

Brownies z ciemnym muscovado nie pierwsze i nie ostatnie brownies na moim blogu. Bo przepisów mam sporo, a brownies bardzo lubię, więc będę próbować. To wersja bez dodatków, ale za to z ciemnym cukrem muscovado. Ciasto jest gęste, wilgotne, bardzo mocno czekoladowe, bardzo smaczne. Rozpływa się w ustach...i o to chodzi:) Przepis z książki Sue Lawrence "Book of Baking" .
350 g ciemnej czekolady(55-70 % kakao)
200 g masła
250 g ciemnego cukru muscovado
3 duże jajka
70 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kwadratową formke o bokach 23 cm smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 170 st C.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Do cukru, stopniowo dodajemy po jajku, dobrze ucierając. Do masy cukrowo jajecznej powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy. Dodajemy makę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35 minut. Studzimy w foremce przez 30 minut, kroimy na kwadraty. Wyjmujemy aż ciasto całkowicie wystygnie.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/09/brownies-z-ciemnym-muscovado.html