ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 250 gramówcukier waniliowy 2 sztukmąka tortowa 230 gramówmąka ziemniaczana 60 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychwiśnie ze słoika 700 gramówrum 100 mililitrówmasło 1 kostekśmietana kremówka 500 gramówpłatki migdałowe 40 gramówCynamon według uznaniaWykonanie:Wiśnie osączyć, a sok zagotować z 50g cukru, wystudzić. Owoce zalać rumem, przykryć i odstawić. Masło utrzeć z 200g cukru i 1 cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka i dosypywać porcje mąki i proszek. Ciasto podzielić na 3 części. Spód średniej tortownicy wyścielić papierem do pieczenia i rozsmarować 1/3 ciasta. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach. W ten sam sposób z pozostałego ciasta upiec jeszcze 2 placki.Wiśnie osączyć, a rum wymieszać z sokiem wiśniowym, zagotować i zagęścic mąką ziemniaczaną, ponownie zagotować. Dodać wiśnie (2 łyżki owoców odłożyć). Zapiąć obręcz tortownicy wokół jednego krążka ciasta. Posmarować masą wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Śmietanę ubić z resztą cukru waniliowego. Połowę ubitej śmietany rozsmarować na cieście, przykryć trzecim krążkiem. Posmarować pozostałą bitą śmietaną i wstawić na 2h do lodówki. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, wystudzić. Płatkami posypać boki oraz wierzch tortu. Udekorować odłożonymi wiśniami, oprószyć cynamonem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: