ßßß Cookit - przepis na szarlotka Mamy

szarlotka Mamy

nazwa

Wykonanie

Szarlotka według przepisu mojej Mamy, która otwiera u mnie sezon jabłkowy:) Z powodu znacznej ilości działkowych jabłek i sporządzonego przez Mamę musu, będzie tu coraz więcej ciast, tart, ciasteczek i deserów zawierających te pyszne owoce. Smacznego:)
4 jajka
kostka margaryny do pieczenia lub masła
1/2 proszku do pieczenia
3 szklanki mąki tortowej
1 słoik jabłek na szarlotkę (0,9l)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 3/4 opakowania cukru waniliowego
cynamon
1/2 szklanki cukru
Masło/margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i mąkę tortową połączyć w misce i ugnieść (na początku może się wydawać, że ciasto jest za suche, ale po zagniataniu na pewno się połączy). Ciasto podzielić: 2/3 ciasta wygnieść na blachę posmarowaną tłuszczem (nie potrzeba papieru; moja blaszka ma wymiary 36x25), na ciasto wyłożyć jabłka zmieszane wcześniej z mąką ziemniaczaną. Wierzch jabłek posypać cukrem waniliowym i cynamonem według uznania. Ubić na sztywno białka, przy tym stopniowo dodawać cukier. Pianę z białek wyłożyć na jabłka i pokruszyć 1/3 ciasta, które pozostało. Piec godzinę w 180 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/08/szarlotka-mamy.html