Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 400 gramów
masło 1 kostek
cukier puder 250 gramów
jajka 4 sztuk
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
wiśnie 700 gramów
cukier waniliowy według uznania
Cynamon 1 szczyptaWykonanie:Placek
biszkoptowy z
wiśniami:
masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch, dodając kolejno po
żółtku,
mąkę z proszkiem, a na końcu ubite na sztywno
białka i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć oczyszczone i wydrolowane
wiśnie. Piec ok. 1h w 190 stopniach. Przez pierwsze 15 minut nie otwierać piekarnika. Ciepły placek posypać
cukrem waniliowym wymieszanym ze szczyptą
cynamonu.Placek
biszkoptowy ze
śliwkami: przygotować tak jak placek
wiśniowy, dodając do ciasta
śliwki po usunięciu pestek.Placek
biszkoptowy z
morelami: przygotować tak jak placek z
wiśniami, dodając do ciasta
morele po sparzeniu ich, zdjęciu skórki i usunięciu pestek.Placek
biszkoptowy z
gruszkami: przygotować tak jak placek z
wiśniami, dodając do ciasta
gruszki po obraniu ich, usunięciu gniazd nasiennych i pokrojeniu na plasterki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: