Wykonanie
Zawsze wydawało mi się, że przy ciastkach jest dużo roboty. Tymczasem wystarczy zagnieść składniki, wykroić foremką wybrane kształty i gotowe. Idzie szybko, zwłaszcza jeśli ma się pomocnicę, która chce wałkować i wykrawać:)))
Ciasteczka maślane są tak pyszne, że cała porcja widoczna na zdjęciu zniknęła w ciągu jednego wieczora. Był to wieczór urodzinowy Oli więc było jeszcze wiele innych słodkości ale
ciasteczka okazały się strzałem w dziesiątkę.
Składniki:50 dkg
mąki1 kostka
masła15 dkg
cukru pudru1
cukier waniliowy2
jajka2 łyżeczki
cynamomułyżka gęstej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki zagnieść. Ciasto wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać
ciasteczka. Piec w piekarniku na rumiano. Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem. Jesli ktoś nie przepada za
cynamonem może zastapić go
imbirem albo całkiem z niego zrezygnować.
Smacznego:)