ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 100 gramówczekolada gorzka 150 gramówmarcepan 350 gramówjajka 8 sztuklaska wanilii 1 sztuksól 1 szczyptacukier 215 gramówcukier 1 łyżek stołowychmąka 100 gramówmigdały - mielone 25 gramówbudyń waniliowy 1 sztukmleko 450 mililitrówwiśnie 500 gramówgalaretka malinowa 1 sztuksok wisniowy 250 mililitrówWykonanie:Stopione masło ostudzić. czekoladę drobno posiekać. 300g marcepanu zetrzeć na tarce i utrzeć z miąższem wanilii, solą, żółtkami na gładki krem. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując 100g cukru. 1/3 piany dodać do kremu marcepanowego, a 1/3 piany wymieszać z mąką, migdałami oraz masłem i także dodać do kremu, wlać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać. 1/3 ciasta rozłożyć w średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsypać na cieście połowę czekolady, wyłożyć na nią 1/3 ciasta, wyrównać i posypać resztą czekolady, i wyłożyć na wierzch pozostałe ciasto. Piec w 175 stopniach ok. 40 minut i ostudz8ić w piekarniku.Budyń ugotować na mleku z 40g cukru i ostudzić. Przestudzony rozłożyć na torcie i wstawić na 30 minut do lodówki. Galaretkę, 75g cukru i 6 łyżek soku wiśniowego wymieszać. Zagotować pozostały sok z 200ml wody, dodać galaretkę i gotować 1 minutę. Wrzucić oczyszczone, wydrolowane wiśnie, lekko schłodzić i rozłożyć na torcie, schłodzić. Zagnieść 50g marcepanu, rozwałkować pomiędzy 2 warstwami filii, wyciąć z niego ozdoby w kształcie kwiatów, obtoczyć je w łyżce cukru i udekorować nimi wierzch tortu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia HiszpańskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: