ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegożeberka 1 kilogramówkasza gryczana 250 gramówjabłka 3 sztukolej 2 łyżek stołowychmusztarda 2 łyżek stołowychczosnek 5 ząbkicebula 2 sztukmajeranek według uznaniapieprz według uznaniaolej według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Zagotować 2 szklanki osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Do wrzącej wody wsypać wypłukaną, osączoną kaszę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, bez przykrycia, dopóki kasza nie wchłonie wody. Zdjąć z ognia, wymieszać i wstawić na 30 minut, pod przykryciem, do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Umyte, osuszone żeberka pokroić na małe porcje i marynować przez 60 minut w oleju wymieszanym z musztardą, rozgniecionym czosnkiem, pieprzem i solą. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, a po 15 minutach zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze40 minut. Oczyszczone i pokrojone w plasterki cebule usmażyć na oleju z obranymi cząstkami jabłek. Mieszając, doprawić do smaku solą, majerankiem oraz pieprzem. Na każdą porcję żeberek wyłożyć łyżkę jabłek z cebulą i podawać z kaszą oraz sałatą w sosie winegret.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: