ßßß Cookit - przepis na Żeberka z jabłkami i kaszą gryczaną

Żeberka z jabłkami i kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
żeberka 1 kilogramów
kasza gryczana 250 gramów
jabłka 3 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
musztarda 2 łyżek stołowych
czosnek 5 ząbki
cebula 2 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
olej według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Zagotować 2 szklanki osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Do wrzącej wody wsypać wypłukaną, osączoną kaszę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, bez przykrycia, dopóki kasza nie wchłonie wody. Zdjąć z ognia, wymieszać i wstawić na 30 minut, pod przykryciem, do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Umyte, osuszone żeberka pokroić na małe porcje i marynować przez 60 minut w oleju wymieszanym z musztardą, rozgniecionym czosnkiem, pieprzem i solą. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, a po 15 minutach zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze40 minut. Oczyszczone i pokrojone w plasterki cebule usmażyć na oleju z obranymi cząstkami jabłek. Mieszając, doprawić do smaku solą, majerankiem oraz pieprzem. Na każdą porcję żeberek wyłożyć łyżkę jabłek z cebulą i podawać z kaszą oraz sałatą w sosie winegret.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7802/Zeberka-z-jablkami-i-kasza-gryczana