ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegocukier 140 gramówmleko 700 mililitrówmleko 5 łyżek stołowychlaska wanilii 1 sztukjajka 4 sztuksok z cytryny 1 łyżek deserowychWykonanie:60g cukru, stale mieszając, aż powstanie jasny karmel. Zestawić z ognia, dolać 700ml mleka, dobrze wymieszać, dodać roztartą wanilię i zagotować. odstawić na 15 minut. Białka ubić z resztą cukru i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Za pomocą 2 łyżeczek z piany formować kluseczki - jajka i kłaść bezpośrednio na karmelowym mleku. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 8 minut. Następnie bezowe jajka wyjąć z mleka i ochłodzić.5 łyżek mleka roztrzepać z żółtkami. Ustawić na wolnym ogniu i mieszając powoli dolewać gorące mleko karmelowe. Podgrzewać mieszając, aż krem zacznie gęstnieć ( nie wolno zagotować). Lekko przestudzić. Rozlać do talerzy. Na każdej porcji ułożyć po 3-4 białkowe jajka.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: piotrekfData: 2008-12-02Pychota! Cóż mogę powiedzieć - Becia - Twoje przepisy zmieniają moje życie :)))Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: