Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
cukier 140 gramów
mleko 700 mililitrów
mleko 5 łyżek stołowych
laska wanilii 1 sztuk
jajka 4 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek deserowychWykonanie:60g
cukru, stale mieszając, aż powstanie jasny karmel. Zestawić z ognia, dolać 700ml
mleka, dobrze wymieszać, dodać roztartą
wanilię i zagotować. odstawić na 15 minut.
Białka ubić z resztą
cukru i
sokiem z cytryny na sztywną pianę. Za pomocą 2 łyżeczek z piany formować kluseczki -
jajka i kłaść bezpośrednio na karmelowym
mleku. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 8 minut. Następnie
bezowe jajka wyjąć z
mleka i ochłodzić.5 łyżek
mleka roztrzepać z
żółtkami. Ustawić na wolnym ogniu i mieszając powoli dolewać gorące
mleko karmelowe. Podgrzewać mieszając, aż krem zacznie gęstnieć ( nie wolno zagotować). Lekko przestudzić. Rozlać do talerzy. Na każdej porcji ułożyć po 3-4
białkowe jajka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: piotrekfData: 2008-12-02Pychota! Cóż
mogę powiedzieć -
Becia - Twoje przepisy zmieniają moje życie :)))Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: