Wykonanie
Dziś deser na dobry zarówno na wielkie okazje, jak i wtedy kiedy mam ochotę na coś baaardzo słodkiego - flan
waniliowy. Pierwszy raz próbowałam go w Alebriche . Tak mi zasmakował, że postanowiłam sprawdzić czy domowy będzie równie dobry. Wzbogaciłam go
cytrynowym karmelem, który złamał
słodycz deseru. Smacznego.(wszystkiego najlepszego, Mamo)Składniki (na 3 porcje po ok. 100-120 ml każda):250 ml
mlekapół
laski wanilii1 całe duże
jajko1
żółtko100 g
cukru2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
wodymasło do smarowania formyPrzygotować karmel: na suchą patelnię wsypać 5 łyżek
cukru i podgrzewać, aż będzie złotobrązowy. Następnie dodać
sok z cytryny i
wodę i gotować jeszcze, aż zgęstnieje. Foremki do flanu wysmarować
masłem i na dno wlać karmel. Odstawić.
Laskę wanilii rozkroić i wyskrobać nasionka. Dodać do
mleka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać pozostały
cukier i wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić. W misce ubić żółto i
jajko. Wyjąć z
mleka wanilię.
Mleko powoli wlać do
jajek ciągle ubijając. Przecedzić i rozlać do foremek. Foremki wstawić do większego naczynia wypełnionego do 2/3 wysokości foremek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni i piec flan w kąpieli
wodnej przez mniej więcej 70-80 minut. Flan będzie gotowy, kiedy wbity w niego nóż lub patyczek będzie czysty. Ostudzony flan szczelnie okryć folią i odstawić do lodówki co najmniej na noc. Przed podaniem odkroić flan od formy
ostrym nożem. Na formie położyć odwrócony talerz, odwrócić wraz z formą i lekko podtrząsnąć - flan powinien bez problemu wyjść z formy.