Wykonanie
Paris-brest to tradycyjny francuski deser, wykonany z ciasta parzonego i przełożony
waniliowym kremem. Powstał on w 1910 r. dla upamiętnienia pierwszego wyścigu rowerowego z Paryża do Brestu, który odbył się w 1891 r. Kształtem ciasto ma przypominać koło rowerowe. Ja jednak postanowiłem urozmaicić nieco jego wygląd i zamiast użyć zwykłej, okrągłej końcówki, użyłem tylki 1M i wyciskałem obok siebie małe ptysie, które podczas pieczenia stworzyły duży okrąg.
ciasto:1 szklanka
mąki1 szklanka
wody120 g
masła1 łyżka
cukru4
jajkaWodę,
masło oraz
cukier umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać
mąkę i mieszać energicznie łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym
jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na niej okrąg o średnicy 20 - 25 cm. Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką lub przy pomocy łyżki wykładać niewielkie kulki według okręgu. Piec w 200 º C przez 30-40 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Zimne ciasto przekroić
ostrym nożem tak aby powstały dwa blaty i przełożyć je kremem. Na wierzch ułożyć uprażone
płatki migdałów, całość oprószyć
cukrem pudremkrem:500 ml
mleka100 ml kremówki200 g
mascarpone80 g
cukru50 g
mąki2
żółtka1/2
laski waniliiŻ
ółtka ubić z
cukrem na jasną, puszystą masę, na koniec dodać
mąkę, połączyć.
Mleko zagotować i dodać do niego masę jajeczną. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, gotować przez 10 minut. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać
wanilię,
mascarpone i wymieszać. Masę ze
śmietany i
serka dodać do zimnego kremu i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na przekrojony blat ciasta.Smacznego! :)