ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 175 gramówcukier puder 2 łyżek stołowychżółtka 1 sztukmargaryna 100 gramówjajka 2 sztukcukier 150 gramówcukier waniliowy 2 sztukcytryna 1 sztukmąka ziemniaczana 50 gramóworzechy włoskie 150 gramówżelatyna 2 łyżek stołowychjogurt naturalny 250 gramówśmietana krmówka 300 gramówtruskawki 750 gramówgalaretka czerwona 1 sztuksok porzeczkowy 1 szklanekWykonanie:Cukier puder, 125g mąki, żółtko i 50g margaryny zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na placek i wyłożyć nim tortownicę średniej wielkości, wyścieloną papierem do pieczenia, po nakłuwać widelce. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.Jajka, 75g cukru, 1 cukier waniliowy i skórkę otarta z wyszorowanej cytryny ubić na puszystą masę, dodać mąki wymieszane i wymieszać. Masę biszkoptową rozłożyć na kruchym cieście. Piec 20 minut w 175 stopniach, ostudzić.Rozgrzać 50g margaryny, stopić w niej 25g cukru, dodać 100g posiekanych orzechów i nałożyć tę masę na upieczone ciasto. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Sok cytrynowy podgrzać z 50g cukru dodać do żelatyny i rozpuścić na małym ogniu. Ubić 200g kremówki na sztywno, wymieszać z jogurtem i połączyć z żelatyną i nałożyć ten krem na orzechy. Wstawić do lodówki na 4h. Oczyszczone truskawki rozłożyć na kremie. Galaretkę rozpuścić w soku porzeczkowym. Tężejącą wylać na truskawki. Ubić 100g kremówki z cukrem waniliowym i tą śmietaną posmarować brzegi tortu i obsypać posiekanymi orzechami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: