Wykonanie
W Gdańsku lato! Wspaniałe słońce, ciepełko, pierwsze
truskawki...Jeśli mam zjeść do
kawy coś słodkiego przy takiej pogodzie, to nawet nie myślę o cięzkich ciastach z kremem. Mam ochotę na coś lekkiego i pysznego. Latem niezastąpione są wtedy tarty. Dziś proponuję pyszną, orzeźwiającą,
cytrynową. Przepis od cioci Reni:)Uwaga: Jak dla mnie ilość ciasta i kremu z przepisu cioci była zbyt mała do formy o średnicy 30 cm. Następnym razem podwoję porcję. Wam też to polecam, jeśli macie dużą formę do tarty.SKŁADNIKIciasto200 g
mąki120 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtkokrem250 ml
śmietanki 30%1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 duże
jaja2 duże
cytryny180 g
cukruWYKONANIECiasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, które schładzamy w lodówce, przez 15-30 min. Po schłodzeniu, wylepiamy nim foremkę, gęsto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.Krem: Odzdzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z trzema łyżkami
cukru i
mąką.
Śmietankę lekko podgrzewamy, dodajemy do niej sok i otartą skórkę z dwóch
cytryn.
Śmietankę dodajemy do
żółtek i mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy z pozostałym
cukrem na sztywno. Dodajemy je do masy śmietanowej i mieszamy delikatnie. Powstały krem wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok 20-30 minut (w zalezności od piekarnika) w 180 stopniach.