ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 65 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
twaróg 1 kilogramów
jajko 12 sztuk
migdały 60 gramów
rodzynki 60 gramów
cukier 400 gramów
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
masło 300 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
zapach migdałowy 1 sztuk
zapach waniliowy 1 sztuk
Wykonanie:
Ser zemleć dwukrotnie. Przygotować bakalie: migdały należy sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać, rodzynki wypłukać i zostawić na sicie. Zetrzeć skórkę z cytryny. Migdały dodać do twarogu. Wybić jajka do miseczki, osobno żółtka i białka. Do żółtek dodać cukier i ucierać do białości. Połączyć z twarogiem, skórką z cytryny, rodzynkami oraz mąką ziemniaczaną. Dodać miękkie masło, cukier waniliowy, zapachy: waniliowy i migdałowy. Ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Tortownicę natrzeć masłem, posypać tartą bułką i przełożyć ciasto. piekarnik nagrzać do 170 st. Piec 50-60 minut. Można polać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.
Uwagi:
tłusty twaróg
Ciasta i Desery
Kuchnia Austriacka
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Nie przepadam za sernikami ale ten jest wyjątkowo wyśmienity
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1968/Sernik-wiedenski