Wykonanie
Naszła mnie ochota na sernik, taki z mielonego
twarogu, mocno wilgotny, ciężki, z
brzoskwiniami, nie za słodki. Znalazłam przepis .agatki. i wiedziałam, że to właśnie to. Trzeba poświęcić trochę czasu na pieczenie, dzięki temu pozostaje biały (oczywiście wiejskie
jaja nadadzą mu lekko żółtego koloru, nie będzie jednak spieczony na wierzchu) i nie opada. Jak wiadomo- najlepiej przygotować ciasto dzień przed podaniem, bo dopiero wtedy sernik nabiera swego najlepszego smaku. Ja piekłam bez
spodu, można jednak zrobić spód z
ciastek, czy kruchego ciasta.(proporcje na blachę 25x35cm)1,5 kg
białego sera - tłustego
twarogu250 g
masła330 g
cukru7 jaj3,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
cukru waniliowegokilka kropel
olejku waniliowego lub aromatu do serników1 puszka
brzoskwińMasło stopić w garnku, a następnie przelać do miski w której będziemy przygotowywać masę
serową i pozostawić do ostygnięcia.
Ser zmielić raz.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę ok 1x1 cm.Do przestudzonego
masła dodać
cukier i ubijać, aż powstanie puszysta, biała masa. Następnie dodawać po części
sera i po jednym
jajku, miksować do połączenia. Dodać
aromat waniliowy. Na koniec dodać
mąkę i dokładnie wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę
sera i na wyrównaną powierzchnię położyć pokrojone
brzoskwinie. Przykryć drugą połową masy serowej. Piec w 120ºC przez 80 minut, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na godzinę (przy zamkniętych drzwiczkach i wyłączonym grzaniu). Po godzinie uchylić drzwiczki i zostawić sernik, aż wystygnie (ja zostawiłam przy uchylonych drzwiczkach na pół godziny, później potrzebowałam piekarnika, więc wyłożyłam sernik na chłodny korytarz).Sernik można zrobić także w wersji z
rodzynkami, pomijając
brzoskwinie, lub bez dodatków.
Przepis dodaję do akcji " Wielkanocne smaki 2 "