Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
żółtka 2 sztuk
woda 1 łyżek stołowych
cukier 120 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
mąka tortowa 120 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
galaretka truskawkowa 1 sztuk
śmietana kremówka 400 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
truskawki 500 gramów
śmietana kremówka 200 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowychWykonanie:
Białka ubić z łyżką
wody na sztywną pianę, stopniowo dodając 120g
cukru i 2 łyżeczki
cukru waniliowego. Stopniowo dodać do piany 6
żółtek i
mąkę przesiana z
proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przełożyć na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na jasno złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika
biszkopt przełożyć papierem do góry na wilgotną ściereczkę, posypaną
cukrem. Zdjąć papier, a
biszkopt zwinąć w roladę i wystudzić.
Galaretkę sporządzić z połowy
wody podanej na opakowaniu, wystudzić. 2 szklanki
śmietany ubić a 2 łyżkami
cukru i połączyć z gęstniejącą
galaretką na jednolity krem. Oczyszczone
truskawki, zbyt duże poprzecinać na pół (część odłożyć do dekoracji), osuszyć.
Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i obłożyć
truskawkami. Za pomocą ściereczki zwinąć, formując roladę i włożyć na kilka godzin do lodówki. Szklankę
śmietany ubić z 2 łyżeczkami
cukru waniliowego. Część rozsmarować na roladzie i widelcem wyrobić dekoracyjne rowki, a resztę szprycką udekorować wg uznania. Na wierzchu ułożyć odłożone
owoce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: