Wykonanie
Bardzo lubimy ciasta z
owocami. Ponieważ jest sezon
truskawkowy, to właśnie z nimi chciałam zrobić jakieś ciasto, jednak nadadzą się do niego także rożne inne
owoce:
maliny,
jagody,
wiśnie, nawet
brzoskwinie z puszki. Wbrew pozorom, to ciasto jest dużo łatwiejsze w wykonaniu, niż się wydaje. Dlaczego nazwałam je "kalejdoskop"? Bo otulone
biszkoptem, zatopione w
galaretce owoce przypominają mi właśnie kalejdoskopową mozaikę. Jeśli zamiast polewania ciasta
czekoladą, posypiecie je
cukrem pudrem, będzie ono wręcz dietetyczne. Bardzo polecam ten pyszny, lekki i mocno
owocowy deser :)
1/2 kg
truskawek1 opakowanie
galaretki truskawkowej2 łyżki
żelatyny1
polewa czekoladowaciasto:4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1. Umyte i pozbawione listków
truskawki pokroić w kawałki. Przygotować
galaretkę, dodając do niej dodatkowo 2 łyżki
żelatyny. Odstawić, by przestygła.Następnie dodać pokrojone
truskawki. Odstawić do lodówki, by zaczęła zastygać.2. Utrzeć
żółtka i
cukier waniliowy z 4 łyżkami
cukru.Dodać 4 łyżki
mąki i 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel
soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.3. Kiedy
galaretka z
owocami zgęstnieje na tyle, że będzie miała konsystencję naprawdę gęstego
kisielu, możemy dalej przygotowywać ciasto. Upieczonym
biszkoptem wykładamy formę do pieczenia- długą keksówkę - w ten sposób, by jeden z końców wystawał na zewnątrz. Następnie wlewamy
owoce z
galaretką, wyrównujemy powierzchnię.Wystającym końcem ciasta przykrywamy
owoce, lekko dociskając. Odstawiamy formę z
ciastem do lodówki, aby
galaretka całkowicie zastygła.
4. Kiedy
galaretka zastygnie, wyjmujemy ciasto z formy, obkrawając je nożem w miejscu, gdzie
galaretka stykała się z brzegami formy i odwracając formę do góry nogami.Ciasto dekorujemy
polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe.Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmując je na ok 15 min przed podaniem, żeby
polewa czekoladowa się dobrze kroiła.Użyłam keksówki 35 cm x 9 cm.