ßßß Cookit - przepis na Brzoza

Brzoza

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Brzoza
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka tortowa 8 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 1 kostek
cukier puder 6 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
polewa czekoladowa biała 1 sztuk
polewa czekoladowa ciemna 1 sztuk
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do 2 takiej samej wielkości, dużych blach, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 170 stopniach.(Można z połowy składników upiec jeden placek biszkoptowy, a potem drugi.) Gotowy biszkopt zdjąć z blachy i usunąć papier. Ciasto ułożyć na ściereczce i zwinąć w ciasny rulon. Ostudzić.
Masa: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać po żółtku, ucierając wsypać cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ucierać. Roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Pierwszy placek posmarować częścią masy i ponownie zwinąć w rulon. Drugi placek również posmarować częścią masy i zwinąć w rulon. Pokroić go ukośnie na grubsze i cieńsze kawałki, ułożyć je tak, aby przylegały do drugiej, tworząc pień z konarami. Całość posmarować pozostałą masą waniliową. Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ciasto udekorować jasnymi i ciemnymi pasmami, tak aby powstał taki wzór jak na korze brzozy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5342/Brzoza