Wykonanie
« Powrót  Brzoza
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka tortowa 8 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 1 kostek
cukier puder 6 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
polewa czekoladowa biała 1 sztuk
polewa czekoladowa ciemna 1 sztukWykonanie:
Jajka ubić z
cukrem na puch, dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do 2 takiej samej wielkości, dużych blach, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 170 stopniach.(Można z połowy składników upiec jeden placek
biszkoptowy, a
potem drugi.) Gotowy
biszkopt zdjąć z blachy i usunąć papier. Ciasto ułożyć na ściereczce i zwinąć w ciasny rulon. Ostudzić.Masa:
masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch, dodać po
żółtku, ucierając wsypać
cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ucierać. Roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Pierwszy placek posmarować częścią masy i ponownie zwinąć w rulon. Drugi placek również posmarować częścią masy i zwinąć w rulon. Pokroić go ukośnie na grubsze i cieńsze kawałki, ułożyć je tak, aby przylegały do drugiej, tworząc pień z konarami. Całość posmarować pozostałą masą
waniliową. Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ciasto udekorować
jasnymi i ciemnymi pasmami, tak aby powstał taki wzór jak na korze brzozy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: