Wykonanie
W sklepach pojawiły się już pierwsze
truskawki z Grecji czy Hiszpanii. Wprawdzie nie są ona tak aromatyczne jak nasze rodzime, ale do ciasta świetnie się nadają. W weekend majowy postanowiłam zaprosić wiosnę na majówkowy stół i przygotowałam dla gości lekki
biszkopt z
truskawkami.Składniki na ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25×36.Składniki:
Biszkopt:4
jaja,4 łyżki
cukru,4 łyżki
mąki0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:2
galaretki truskawkowe25 dag
cukru60 dag
serka śmietankowego1 opakowanie
cukru waniliowego500 ml
śmietany kremówki ( 30 %)1
galaretka truskawkowa300 g świeżych
truskawekWykonanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Następnie dodać
żółtka.
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając. Blaszkę do pieczenia posmarować
masłem ( blacha musi być ciepła, żeby
masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.Piec w temp. 180 stopni C przez ok.25 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier. Umyć blaszkę od
biszkoptu. Na spód umytej blaszki znów włożyć do
biszkopt. Wystudzić.Masa:
Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej
wody. Pozostawić do wystygnięcia.
Serek wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do
serka. Delikatnie połączyć, aby powstała jednolita masa. Gdy
galaretka zacznie tężeć wlać ją do
serka i energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Gdy masa
serkowo-galaretkowa zacznie tężeć ( konsystencja gęstej
śmietany, nie należy czekać zbyt długo bo później masa nie będzie się lała) wylać ją na ciasto. Wyrównać masę na cieście. Na
masie ułożyć pokrojone w koła
truskawki ( wcześniej umyć i pokroić
truskawki). Ciasto pozostawić do zastygnięcia na 3 godziny w lodówce.Opcjonalnie do masy można dodać drobno pokrojone świeże
truskawki.Dekoracja:
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej
wody. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć polać nią wierzch ciasta, tak aby wszystkie
truskawki zostały zakryte. Ciasto pozostawić ponownie do zastygnięcia na około 2-3 godziny w lodówce.