Wykonanie
Torcik na drugie urodziny mojego ukochanego Synka. Miała być masa mascepanowa i jakieś autko lub zwierzątka na wierzchu taplające się w
czekoladowym błotku ale jako, że marcepan okazał się aktualnie towarem deficytowym w moich marketach
plany koniecznym było zmienić. Skoro więc nie tort angielski padło na świeże
owoce i tort nawet z kolorów absolutnie polski:)W tym roku puściłam
wodze fantazji i dałam się porwać mojej inwencji twórczej:) Torcik składał się w dwóch warstw, na dole okrągły
biszkopt, drugie piętro to
biszkopt w kształcie
serca. Wszystkie warstwy nasączone ponczem i przełożone kremem
śmietanowym i
truskawkami z dodatkiem warstwy delicji. Całość pokryta tymże samym
śmietanowym kremem, najeżona pokrojonymi
truskawkami i pokryta cienką warstwą
galaretki.. Wyszedł wyśmienity, nie za słodki, wilgotny i orzeźwiający dzięki
truskawkom:)
biszkopt okrągły (na drugie piętro połowa składników):4
jajka100 g
cukru80 g
mąki50 g
masła, rozpuszczonegopół łyżeczki
proszku do pieczeniaponcz :50 g
cukru1 łyżka
rumu3 łyżki
wodydodatkowo:1 kg
truskawekgalaretka truskawkowaopakowanie delicji
BISZK OPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Tortownicę wykładamy pergaminem.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka wstawiamy do lodówki (szybciej się ubiją). W misce ucieramy mikserem
żółtka z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę oraz
kakao przesiewamy stopniowo do kogla-mogla i miksujemy. Dodajemy roztopione
masło. Mieszamy. W drugiej misce ubijamy
białka na sztywną pianę ze szczyptą
soli i dodajemy porcjami do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy masę do przygotowanej wcześniej tortownicy i pieczemy 25-30 minut. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.Po ostygnięciu
biszkopt dzielimy na pół.Drugi
biszkopt pieczemy j.w. wykorzystując połowę ze składników podanych wyżej. Również dzielimy go na pół.PONCZ: 3 łyżki
wody mieszamy z
cukrem w rondelku do zagotowania i dodajemy
rum. Nasączamy nim obie części ciasta.Jeden blat ciasta układamy na paterze i układamy na nim ściśle umyte, oszypułkowane połówki
truskawek.krem
śmietanowy:500ml
śmietanki kremówki3
żółtka0,5 szkl.
cukru2 łyżeczki
żelatynyŻółtka ucieramy z
cukrem w kąpieli
wodnej aż
cukier się rozpuści i składniki się połączą. Gotowy kogel-
mogel odstawiamy do ostygnięcia (żeby przyspieszyć proces możemy włożyć miskę do zimnej
wody). Następnie ubijamy mikserem kremówkę na sztywno. Wystudzone na zimno
żółtka po łyżce dodajemy do kremówki. Chwilę miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy na zimno (musimy uważać żeby się nie ścięła, wtedy należy troszkę podgrzać i znów ostudzić).Na połówki
truskawek wykładamy porcjami pierwszą warstwę kremu, przykrywamy
biszkoptem,
potem znów krem i pierwsza warstwa
biszkoptu w kształcie
serca, delicje
czekoladą do góry, porcjami warstwa kremu, górna warstwa
biszkoptu w kształcie
serca. Wierzch i boki smarujemy kremem
śmietanowym i ozdabiamy
truskawkami. By najeżyć wierzchnią warstwę
tortu każdą
truskawkę dzielimy na 3 części i układamy prawie ściśle jedną przy drugiej.Jak wiemy
truskawki są dosyć delikatne i szybko 'więdną', aby więc utrwalić efekt wierzch pokrywamy delikatnie zimną tężejącą
galaretką.
Smacznego:)