Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 4 szklanek
margaryna 1 kostek
jajka 2 sztuk
białko 1 sztuk
drożdże 50 gramów
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
dżem 1 sztuk
cukier według uznaniaWykonanie:Przesianą
mąkę posiekać z
margaryna, dodać
drożdże,
jajka,
śmietanę,
cukier waniliowy i wyrobić ciasto. Zawinąć je w lnianą ściereczkę i włożyć do dużego garnka z letnią
wodą, gdy wypłynie, wyjąć. Rozwałkować na placek grubości 0,5 cm, pokroić na kwadraty o bokach ok. 12 cm. posmarować
dżemem, zostawiając wokół margines ciasta szerokości 1 - 1,5 cm, zwinąć kształtne rogaliki. Wierzch każdego umoczyć w rozkłóconym
białku, po czym zanurzyć w cukrze i ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej
mąka. Piec w 190 stopniach do chwili, aż rogaliki pięknie się zrumienią.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPowyżej 1 rokuKomentarze:Autor: przepisData: 2010-11-27bardzo dobre rogalikiAutor: przepisData: 2010-11-27bardzo dobre rogalikiAutor: przepisData: 2010-11-27bardzo dobre rogalikiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: